Strefa członka SWTP

16 kwietnia w trybie nadzwyczajnym członkowie Komisji FSNT-NOT ds. Innowacji i Technologii w Biznesie, Przemyśle i Podmiotach Trzeciego Sektora odbyli posiedzenie za pośrednictwem systemu komunikacji www.eNOT.pl.

Posiedzeniu przewodniczył Kamil Wójcik - Przewodniczący Komisji ds. Innowacji i Technologii w Biznesie, Przemyśle i Podmiotach Trzeciego Sektora. W pierwszej części elektronicznego posiedzenia, członkowie Komisji w wyniku głosowania podjęli decyzję o zorganizowaniu webinarium poruszającego tematykę „Wpływu"COVTD-19 na gałęzie inżynierskie gospodarki, mitygację ryzyk i minimalizację strat".

W wyniku dyskusji dotyczącej obecnej sytuacji epidemicznej, zasygnalizowano, iż platforma VMS.eNOT.pl mogłaby być narzędziem wspomagającym organizowanie spotkań Komisji, narzędziem funkcjonującym na co dzień, wszystkie agendy Naczelnej Organizacji Technicznej powinny korzystać z możliwości spotkań w takim trybie. Wniosek spotkał się z pełnym poparciem. W wyniku głosowania, członkowie Komisji jednogłośnie opowiedzieli się za postulatem o wprowadzenie zmian do Regulaminów pracy Komisji i Komitetów N-T FSNT-NOT, tak aby dopuszczały one również formę pracy zdalnej wszystkich Komisji i Komitetów, a zatem dawały możliwość skutecznego prowadzenia spotkań nie tylko w obecnej sytuacji związanej z COVTD-l9. Formalne pismo w tej sprawie, zostanie przekazane przez Przewodniczącego Komisji do Zarządu Głównego FSNT-NOT celem dalszego procedowania.

W dalszej części posiedzenia poświęconej planowanemu webinarium, ustalono, iż do udziału w webinarium zaproszone zostaną stowarzyszenia naukowo-techniczne, organizacje pozarządowe spoza NOT-u, przede wszystkim jednak działacze organizacji w tym również z jej oddziałów. Celem webinarium  jest komunikat, że warto korzystać nowoczesnych rozwiązań oraz informacja jak korzystać z tego rozwiązania.

Przewodniczący Komisji stwierdził, iż Komisja musi zbudować program webinarium oraz podzielić się zadaniami. Wstępnie powołano Zespól programowy Webinarium w składzie: Kamil Wójcik (SWTP), Stanisław Gruszka (SITPCliem), Tomasz Sekutowski (SITR), Łukasz Kaczmarek (NPWiR), Marek Dereń (TKP). Członkowie Zespołu w najbliższym czasie: odbędą kolejne spotkanie w formie elektronicznej, Jego celem będzie ustalenie terminu webinarium, szczegółowy podział pracy i wyznaczenie prelegentów.


Zapraszamy do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS

INFORMACJA
12.05.2025
SWTP zaprasza do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Bootcamp DIGIFABS zgromadzi w jednej przestrzeni wirtualnej nauczycieli, MŚP i profesjonalistów, aby pokazać, w jaki sposób narzędzia cyfrowe, zrównoważony rozwój i innowacje mogą stworzyć bardziej odporny, gotowy na przyszłość sektor żywności i napojów (F&B). Bootcamp to czterotygodniowy program z trzema sesjami tygodniowo. Tydzień 0 wprowadza do branży F&B, a kolejne tygodnie poświęcone są pogłębianiu wiedzy odnośnie zielonych trendów, budowaniu odporności biznesu i zagadnieniom żywności w nowoczesnej gospodarce. Program prowadzony jest po angielsku i jest dostosowany do wymagań (czasowych i organizacyjnych) profesjonalnego odbiorcy.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Dojrzałość cyfrowa MSP w sektorze F&B - synteza raportu

INFORMACJA
25.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu analizującego dojrzałość cyfrową MSP w sektorze F&B w Europie. W raporcie zawarta jest analiza cyfrowej dojrzałości, zidentyfikowane są najlepsze praktyki w Europie oraz określa potrzeby MŚP w zakresie agentów zmian cyfrowych. Raport został opracowany przez partnerów projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+).Główne tezy raportu odnoszą się do: niskiego poziomu dojrzałości cyfrowej MSP, potrzeby wsparcia w transformacji cyfrowej, roli agentów zmian cyfrowych oraz na konieczność koncentracji na obszarach o największym potencjale.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Transformacja cyfrowa w sektorze F&B - wyniki raportu dot. analizy programów szkoleniowych

INFORMACJA
08.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu zawierającego analizę programów szkoleniowych, w kontekście transformacji cyfrowej w sektorze żywności i napojów. Raport został przygotowany w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Główne obszary poruszone w raporcie to: przegląd inicjatyw digitalizacyjnych, kluczowych umiejętności i kompetencji, efektywnych metod nauczania oraz rekomendacji strategicznych.
CZYTAJ CAŁOŚĆ